Enfeksiyonlarla doğrudan ilişkisi kurulan kanda CRP nedir? Crp yüksekliği ne kadar korkmamız gereken bir durumdur? Peki CRP ne demek?
CRP Nedir?: Korkulan CRP Yüksekliği Nedir?
İçindekiler
CRP değeri C-reaktif protein isimli karaciğer tarafından üretilen bir proteindir ve inflamasyonlara tepki amaçlı üretilmektedir. CRP yüksekliği nedenleri başında vücutta bir inflamasyon olmasıdır. CRP testi ile saptanan CRP değeri vücuttaki basit bir enfeksiyondan kansere kadar birçok durumun belirtisi olabilir. CRP yüksekliği kanser ile ilişkilendirilmesi, birçok bireyin bu değerden korkmasına neden olmaktadır.
Ayrıca CRP yüksekliği ve tehlikesi olarak değerlendirilebilecek bir başka durum da inflamasyonun kalbe giden önemli atar damarlarında olabilmesi ihtimalidir.
CRP Nedir?: CRP Neden Yükselir?
Birçok sağlık personeli CRP tahlilini normal tahlilller arasında mutlaka değerlendirmektedir. Kanda CRP yüksek olduğunda kalp krizi ve inme riskinin arttığını düşünen ve bu ilişkiyi riskli bulan araştırmalar bulunmaktadır.
Yapılan bir çalışmaya göre sağlıklı erkek katılımcılardan CRP kan tahlili değerleri yüksek olanların kalp krizi geçirme riskleri 3 kat daha fazla bulunmuştur.
Kanda CRP yüksekliği neyi gösterir sorusuna kalp hastalıkları cevabı yalnızca erkekler için verilmemektedir. Başka bir çalışmada CRP test sonuçları yüksek olan kadınların, kolesterolü daha yüksek olan kadınlara kıyasla kalp krizi ve inme geçirme risklerinin daha yüksek olduğu öne sürülmüştür.
Başka bir çalışma ise Afrikalı Amerikanların CRP değeri yüksek olanlarının tip 2 diyabet geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu bulmuştur.
Doktorunuz çeşitli sebepler ile bu proteinin vücudunuzdaki durumunu merak edebilir. Birçok tanı konma sürecine destek olan CRP seviyeleri kronik obstrüktif akciğer hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalıkları, romatoid artirit, lupus gibi önemli ve kronik hastalıkların da belirlenmesine yardımcı olmaktadır.
Kalp Hastalıkları ile İlişkisi
AHA’nın uzmanlarının 2013’te paylaştığı verilere göre bütün risk faktörleri değerlendirildiğinde, CRP seviyeleri 2 mg/L’den fazla olan bireyler çok yüksek kalp hastalıklarına yakalanma riski taşımaktadır.
CRP testi nedir diye akıllarda oluşan soru kalp hastalıkları açısından risk değerlendirmeleri ile daha iyi açıklanabilmektedir. Çünkü uzmanlar tek başına kolesterol seviyelerinin kalp hastalıkları riski analizinde etkili olamayabileceğini, CRP değerinin de burada değerlendirilmesi gerektiğini belirtmektedir.
CRP Normal Değeri Kaçtır?
Kanda CRP değeri litre başına kaç miligram C-reaktif protein bulunduğuna bağlı olarak hesaplanır ve değerlendirilir.
Bilimsel verilere göre 1 mg/L’den daha az olan CRP değeri düşük kardiyovasküler hastalık riski taşıdığınızı göstermektedir. Bu değer 1 ile 2.9 mg/L arasında olduğunda riskiniz bir miktar artmaktadır.
CRP değeri 3 mg/L üstünde olduğunda kalp hastalıkları riskiniz yüksek olarak değerlendirilmektedir.
10 mg/L’den yüksek olan bir değer vücudunuzda farklı bir inflamasyon ve enfeksiyon bulunabileceğinin sinyallerini vermektedir. Bunun gibi yüksek bir değer aşağıda belirtilen bazı enfeksiyonların görülmesine bağlı ortaya çıkabilmektedir:
- Bir kemik doku enfeksiyonu
- Otoimmün artiritlerin alevlenme süreci
- Enfekte bağırsaklar
- Tüberküloz
- Lupus
- Özellikle lenfoma başta gelmek üzere çeşitli kanser türleri
- Pnomöni
Düzenli olarak doğum kontrol hapı alan kadınların da CRP seviyeleri yüksek olabilmektedir.
Hamilelikte CRP yüksekliği bir komplikasyon kaynaklı olabilmektedir. Fakat bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiği de belirtilmektedir.
Kandaki CRP Yüksekliği Nasıl Düşürülür?
CRP değerlerinin düşmesi her zaman kardiyovasküler hastalıklar veya otoimmün hastalıkların riskinin azaldığı anlamına gelmemektedir.
CRP sağlık personelleri tarafından bio-marker olarak ele alınan bir değerdir. Bu sebeple tek başına tanı koymak için yeterli değildir. Hastalıkların değerlendirilmesinde diğer veriler ile birlikte değerlendirilmek üzere kullanılmaktadır.
Yapılan araştırmalar beslenme alışkanlıklarının CRP seviyelerini etkileyebileceğini belirtmektedir. Özellikle Akdeniz Diyeti’nin CRP seviyelerinin düşürülmesinde etkili olduğu bilinmektedir.
C vitamininden zengin besinlerin tüketilmesi de kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi amacıyla CRP’nin düşürülmesinde etkili görülmektedir. Ayrıca probiyotiklerin de CRP seviyelerinin düşürülmesinde etkili olabileceği belirtilmektedir.
Fikirlerinizi merak ediyoruz...