moringa çayı

Moringa çayı son dönemde oldukça popüler bir hale gelmiştir. Bunun nedeni her derde deva olarak nitelendirilen bu bitkinin moringa çayı halinde ülkemizde tüketiminin kolaylaşmasıdır. Bitki çaylarının faydaları uzun yıllardır bilinmektedir peki moringa faydaları nelerdir? Moringa çay yaprağı kullanımı hakkında bilgi vermeden önce moringa bitkisi nedir sorusunun yanıtlanması daha doğru olacaktır. Ayrıca moringa çayı yorumları ve moringa çayı şikayetleri hakkında da bilgi sahibi olacaksınız.

Moringa Nedir?

Moringa oleifera binlerce yıldır sağlık ile ilgili olumlu etkileri bilinen bir bitkidir.

Antioksidan ve bioaktif bileşikler açısından oldukça zengindir.

Bugüne kadar bilim adamları çoğunlukla halk tarafından bilinen etkileri açısından moringayı incelemişlerdir.

Araştırmaların sonuçlarına göre öne sürülen Moringa bitkisi faydalarını makalemizin devamında okuyabilirsiniz.

Moringa oleifera Besin Öğeleri Açısından Zengindir

Moringa oleifera  Kuzey Hindistan’da yetişen bir ağaçtır.

Moringa ağacının neredeyse tüm bölgeleri yenilebilir veya geleneksel tedavi yöntemlerinde kullanılan karışımların oluşturulması için değerlendirilebilir.

Yaprakları genellikle Hindistan ve Afrikada insanlar tarafından yenilmektedir (1).

Özellikle moringa yaprakları birçok vitamin ve mineral açısından oldukça iyi kaynaklar olarak değerlendirilebilir. 1 su bardağı doğranmış moringa yaprağında aşağıda belirtilen miktarlarda besin öğeleri bulunmaktadır (2):

  • Protein:2 gram
  • B6 Vitamini:Günlük Önerilen Dozun %19’unu karşılayacak miktarda.
  • C Vitamini: Günlük Önerilen Dozun %12’sini karşılayacak miktarda.
  • Demir:Günlük Önerilen Dozun %11’ini karşılayacak miktarda.
  • Riboflavin (B2 Vitamini):Günlük Önerilen Dozun %11’ini karşılayacak miktarda.
  • Vitamin A (Beta-karoten):Günlük Önerilen Dozun %9’unu karşılayacak miktarda.
  • Magnesium:Günlük Önerilen Dozun %8’ini karşılayacak miktarda.

Batı ülkelerinde kurutulmuş moringa yaprakları besin destek ürünleri olarak satılmaktadır. Bazı durumlarda toz haline getirilmiş veya kapsüllenmiş hallerde de bulunabilmektedirler.

Yapraklara kıyasla bakla kısmı vitamin ve mineral açısından daha fakirdir. Fakat C vitamini açısından oldukça zengindir. Bir su bardağı taze moringa baklası 100 gramında günlük C vitamini ihtiyacının %157’sini karşılayacak kadar C vitamini içermektedir.

Fakat özellikle moringa yaprakları, bazı minerallerin ve proteinin emilimini olumsuz etkileyecek besin öğesi olarak kabul edilmeyen bileşenler de içermektedir.

Bilinmesi gereken başka bir nokta da moringa kapsüllerinin bitkinin kendisinin tüketilmesi kadar etkili bir şekilde besin öğesi sağlayamayabileceğidir.

Önemli olan nokta moringa gibi bitkilerin faydalı yanlarından yararlanmayı ihmal etmezken dengeli beslenmeyi de unutmamaktır.

Moringa çayı zayıflatırmı gibi sorular akla gelse de bu konuda bilimsel kesin bir kanıt günümüzde bulunmamaktadır.

Moringa Çayi Antioksidan İçeriği Yüksektir

Antioksidanlar vücudumuzda oluşan serbest radikallere karşı çalışan bileşiklerdir.

Vücudumuzda serbest radikal oranı arttığında oksidatif streste de bir artış söz konusu olur ve kalp hastalıkları, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıkların geliştiği görülebilir.

Moringa oleifera yapraklarında birkaç antioksidan aktiviteye sahip bileşik bulunmuştur..

C vitamini ve beta-karoten gibi antioksidan etkileri olan bileşikler dışında aşağıda belirtilen bileşikler de bu bitkide ön plana çıkmaktadır:

  • Kuersetin:Bu güçlü antioksidan tansiyonun düşmesine yardımcı olabilmektedir.
  • Klorojenik Asit: Kahvede de yüksek oranda bulunan klorojenik asit kan şeker seviyelerinin özellikle yemeklerden sonra düzenlenmesine yardımcı olabilmektedir.

Yapılan bir çalışmada, günde ortalama 7 gram moringa yaprağı tozu tüketen kadınların üç ay sonunda kan antioksidan seviyelerinde anlamlı bir artış görülmüştür (3).

Moringa yaprağı ekstratları aynı zamanda besinlerde koruyucu olarak da kullanılabilmektedir. Böylece paketli gıdalarda oksidasyonu engelleyerek, raf ömrünü uzatabilmektedirler (4).

Moringa Çayi Kan Şekerini Düşürebilir

Yüksek tansiyon ciddi bir sorun olabilmektedir. Hatta diyabet ile birlikte görülmesi de oldukça olası bir durumdur.

Uzun zaman tedavi edilmezse yüksek tansiyon kalp hastalıklarının görülmesine neden olabilir, bu yüzden tedavi edilmesi gerekmektedir.

Yapılan çalışmalar moringanın kan şeker seviyelerini düşürmek üzerine etkili olabileceğini öne sürmektedir.

Fakat yapılan çalışmaların birçoğu hayvan deneylerinden oluşmaktadır. Yapılan insan çalışmaları ise yeterince kaliteli olarak değerlendirilmemektedir.

30 kadın katılımcıdan oluşan bir çalışmada, katılımcılar 3 ay boyunca günde 7 gram moringa yaprağı tozu almışlardır. Çalışma sonuçlarına göre açlık kan şekeri seviyeleri %13.5 oranında düşmüştür (5).

Altı diyabetik birey ile gerçekleştirilen bir çalışmada, öğünlere 50 gram moringa yaprağı eklemenin kan şeker seviyelerindeki artışı %21 oranında düşürdüğü saptanmıştır (6).

Moringa yaprağının kan şekeri düşürücü etkisi izotiosiyanatlar gibi bileşikler sayeside görülmektedir.

Moringa Çayı İnflamasyonu Azaltabilir

İnflamasyon, vücudun enfeksiyonlara veya yaralanmalara verdiği doğal tepkidir.

İnflamasyonlar vücudun koruyucu mekanizmalarından dolayı görülse de uzun sürdüklerinde sağlık sorunlarınlarının yaşanmasına neden olabilirler.

Sürekli inflamasyonlar kanser ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların görülmesine neden olabilmektedir.

Moringa yaprakları, baklaları ve tohumları izotiosiyanatlara bağlı olarak antiinflamatuar etkiler gösterebilmektedir.

Fakat yapılan birçok çalışma hayvan çalışması olarak literatürde yerini almaktadır. Bu yüzden moringanın insanlar üzerindeki antiinflamatuar etkileri ile ilgili kesin bir yargıda bulunmak doğru olmayabilir.

Moringa Çayı Kolesterolü Azaltabilir

Vücutta yüksek seviyelerde kolesterol bulunması artmış kalp hastalıkları riski ile ilişkilendirilmektedir.

Birçok bitkinin kolesterol düşürücü etkileri olduğu bilinmektedir. Keten tohumu, badem ve yulaf bu bitkilere örnek olarak gösterilebilir.

Yapılan insan ve hayvan çalışmaları moringa bitkisinin de kolesterol düşürücü etkileri olabileceğini öne sürmektedir.

Arsenik Zehirlenmesine Karşı Koruyucu Olabilir

Besinler ve içme suyu arsenik kontaminasyonuna uğrayabilmektedir. Bu durum dünya genelinde ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Özellikle pirinçte arsenik miktarı oldukça yüksek olabilmektedir (7).

Arseniğe maruz kalmak akut zehirlenme hikayelerinin oluşmasına neden olmasa da uzun süreli maruziyet çeşitli hastalıkların görülmesine neden olabilir.

Gözlemsel çalışmalar uzun süreli arsenik zehirlenmesinin kansere neden olabileceğini ortaya koymaktadır.

Fareler üzerinde yapılan birkaç çalışma bu moringa yaprakları ve moringa tohumu arsenik zehirlenmesine karşı koruyucu olabileceğini saptamıştır.

Yapılan çalışmalar umut vaad etse de insanlar üzerindeki etkileri ile ilgili daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Ayrıca moringa çayı yan etkileri ve zararları da neredeyse hiç bulunmamaktadır.

Moringa Çayı Nedir?

Moringa çayı (moringa tea), moringa bitkisinin yapraklarından elde edilmektedir. Moringa kapsül haline de getirilmiş vaziyette bulunsada, ülkemizde şu anda moringa çayı daha popüler bir haldedir. Yukarıda açıklanan tüm faydalar, moringa çayı faydaları olarak da değerlendirilebilir.

Moringa Çayı Nasıl Kullanılır ?

Öncelikli olarak dikkat edilmesi gerekilen nokta, üretici firmanın kim olduğu, yaprakların nasıl elde edildiği ve moringa cayi üretiminin nasıl gerçekleştiği konusunda bilgiler edinmektir.

Bu noktada moringa çayı kullananlar, arama motorlarına moringa nereden alınır yazdıktan sonra önüne çıkan ilk kaynaktan bu bitkinin çayını almamalıdır. Markalar konusunda bir fikre sahip olabilmek için moringa çayı şikâyet hikayelerine göz atmak faydalı olabilir. Bitki çaylarının üretim koşullarına dikkat edilemez ise oldukça tehlikeli rahatsızlıkların görülmesine neden olabilecekleri unutulmamalıdır.

CategoryBlog
Fikirlerinizi merak ediyoruz...

*

E-posta adresiniz yayımlanmayacak

Copyright © 2015 - 2020 - Ataşehir Diyetisyen Coşku Mutlu

Sitemap