bağırsak tembelliği ve kabızlık yaşayan kadın

Bağırsak tembelliği birçok bireyin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen bir durumdur. Özellikle karnın şişmesi ile birlikte giyilecek kıyafet bulmakta zorlanmak, hareket etmekte bile güçlük çekmek söz konusu olabilir. Tembel bağırsaklar yalnızca fiziksel olarak olumsuz etkilere sahip değildir. Aynı zamanda uzun süre tuvalete çıkamamak bütün vücut sağlığı için de olumsuz bir durumdur. Peki bağırsak tembelliği durumunda bağırsakları ne çalıştırır? Bu kabızlığa çare, kabızlık için ilaç kullanımı mıdır? Sizde büyük abdest veya büyük tuvaletimi yapamıyorum gibi şikayetlere sahipseniz, bu kabızlığın nedenleri nedir, bağırsak tembelliğine sahip olabilir misiniz ve bağırsak tembelliği nasıl giderilir noktalarını yazının devamında birlikte inceleyelim.

Bağırsak Tembelliği Nedir?

Bağırsak tembelliği aynı zamanda tembel bağırsak sendromu olarak da adlandırılır. Genellikle bağırsak tembelliği belirtileri, kabızlık belirtileri ile benzerlik gösterir. Sürekli gaz hissi ve tuvalete çıkmakta zorlanma en belirgin özelliklerindendir. Bazı bireyler tembel bağırsak sendromunun belirtilerini kabızlık tedavisi için kullanılan laksatif ilaçlar (Basitçe kabızlık ilacı) kullandıktan sonra hissedilen belirtilere benzetmektedir. Bagirsak tembelligi bulunduğunda kalın bağırsağınız atık maddeleri yavaş bir şekilde ilerletmektedir.

Bağırsak tembelliği kronik bir hale gelebilen bir durumdur. Belirtileri zaman zaman şiddetlenebilir zaman zaman da yok olabilir. Yaşam tarzındaki değişimler ve beslenme alışkanlarını değiştirmek belirtilerin gerilemesini sağlayabilir.

Bağırsak tembelliği ne iyi gelir? Bağırsak tembelliği kilo yapar mı? Tüm bu soruların cevabı için yazıyı okumaya devam etmenizi öneririz.

Bağırsak Tembelliği Neden Olur?

Bağırsak tembelliğinin en temel belirtisi kabızlıktır. Peki kabızlık neden olur? Her yemek yediğimizde sinir hücrelerimiz sindirim sistemimize, yediklerimizi sindirmemiz ve atık maddeleri uzaklaştırmamız için sinyaller göndermektedir.

Sindirim sistemimizdeki kaslar yediklerimizi ve atıkları peristaltik hareket adı verilen bir yöntem ile ileriye doğru itmektedir.

Kalın bağırsakta da aynı şekilde gerçekleşen bu hareketler aşağıdaki durumlara bağlı olarak zayıflayabilir veya azalabilir:

  • Kabızlık için aşırı laksatif (kabızlık ilaçları) kullanımı
  • Kısıtlı beslenme
  • Anoreksiya veya Bulimiya gibi yeme bozuklukları
  • Uyuşturucu ve bazı ilaç kullanımları
  • Anestezi
  • İrritabl Bağırsak Sendromu

Kolondaki kasların zayıf olmasına neden olabilecek başka unsurlar da bulunmaktadır. Bazen diyet ile yeterince lif alamamak bile bağırsak tembelliği görülmesine neden olabilmektedir.

Bebeklerde bağırsak tembelliği genellikle ek gıda veya mama yemeye başladıklarında görülebilmektedir.

Bağırsak Tembelliği Tedavisi: Bağırsak Tembelliği Nasıl Geçer?

Tembel bağırsak sendromunun görülme nedenine bağlı olarak tedavi yöntemleri de değişim gösterebilir. Belirtileriniz tuvalete çıkamamak şeklinde ise kabızlığa çözüm niteliğinde yaklaşımları denemeniz gerekmektedir. Bunun için yaşadığınız kabızlık nedenleri nedir saptaması yapmanız önemlidir. Eğer bağırsaklarınızın tembel olduğunu düşünüyorsanız aşağıda belirtilen konuların üzerine yoğunlaşarak çözüm arayabilirsiniz.

Diyet

Diyetinizde yapacağınız değişimler bağırsak tembelliği nasıl geçer sorusunun en temel yanıtı olacaktır. Tembel bağırsaklar diyetinizde yeterince lif olmamasına bağlı olarak görülebilir. Sindirim sisteminizin daha düzgün çalışabilmesi için doğal olarak lif içeren besinleri diyet listeniz içine dahil etmeniz önemlidir. Bu besinlere örnekler aşağıda belirtildiği gibidir:

  • Badem
  • Kuru erik, incir, elma
  • Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası gibi sebzeler (Eğer gaz sorununuz dayanılmaz bir haldeyse bu sebzelerin tüketimini azaltabilirsiniz).
  • Keten tohumu, ay çekirdeği ve kabak çekirdeği

Ayrıca günlük su tüketiminize ekstradan 2-4 bardak su ilave etmeyi düşünebilirsiniz. Eğer gün içinde yeterli miktarda su içmezseniz, diyetinizdeki lif oranının artması kabızlığın görülmesi ihtimalini de arttırabilir. Yeterli miktarda su tüketimi olmadığında yüksek lifli yiyecekler kabız yapan yiyecekler haline gelebilir.

Süt ve süt ürünlerinin, işlenmiş gıdaların, lif içeriği düşük ve yağ içeriği yüksek olan dondurma, patates cipsi gibi gıdaların tüketimini azaltmanız da önemlidir. Yağ ve diğer besin öğeleri içerikleri dolayısıyla halihazırda zorlanan bir bagirsak için bunlar pekte bağırsak çalıştıran yiyecekler sayılmamaktadırlar.

Birçok birey özellikle kahvenin bağırsak çalıştıran bir içecek olduğunu düşünse de durum tam olarak böyle değildir. Tüketim miktarına dikkat edilmediğinde, kahve ve çay gibi kafein içeren içecekler; kabızlık yapan yiyecekler ve içecekler grubundadır. Kahve ve çay sindirim sistemindeki su miktarını azaltabilmektedir. Bu yüzden günlük kahve ve çay tüketiminizi azaltmanız bağırsak hareketlerinizin düzelmesini sağlayabilir.

Diyet lifini diyetiniz ile yeterince destekleyemediğinizi düşünüyorsanız prebiyotik takviyeler de işinize yarayabilir. Prebiyotikler bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterilerin beslendiği çözünmez liflerdir.

Doğal Laksatifler

Yapay laksatifler uzun vadede tembel bağırsak sendromunun daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bu yüzden doğal olarak laksatif etkisi olan besinleri tüketmeniz uzun vadede bağırsaklarınızın daha düzenli çalışmasını sağlayacaktır.

Chia tohumu, berry grubu meyveler, baklagiller, keten tohumu gibi besinler doğal laksatif etkilere sahiptir.

Probiyotikler

Bağırsaklara ne iyi gelir sorusuna verilebilecek en bilindik yanıtlardan biri probiyotik takviyeleridir. Düzenli probiyotik kullanımının bağırsak sağlığını ve hareketliliğini olumlu yönde etkilediği çalışmalarla kanıtlanmıştır. Hangi bakteri şusunun kabızlığı tedavi etmek için daha etkili olduğunun saptanması için daha fazla çalışma yapılmaktadır.

Doğal probiyotik etkileri olan kimçi, lahana turşusu, yoğurt, kefir gibi besinlerin tüketimi de bağırsak sağlığı için önemlidir. Probiyotiklerin bağırsak florası nasıl düzelir sorusuna verilebilecek en doğru yanıt olduğu unutulmamalıdır.

Egzersiz

Kolayca yapabileceğiniz bazı basit egzersizler kan akışının abdominal bölgeye doğru yönelmesini sağlayabilir. Bazı bireylerde kan akışının bağırsakların da bulunduğu abdominal bölgeye yönelmesi bağırsak hareketliliği için olumlu sonuçlar vermektedir. Düzenli olarak egzersiz yapmak bağırsak tembelliği için kalıcı bir çözüm olabilir. Sürekli kabızlık sorununuz varsa bağırsak çalıştıran hareketler konusunda araştırma yapmayı deneyebilirsiniz. Bazı yoga pozları bağırsakların hareket etmesini kolaylaştırmaktadır.

Tuvalet Alışkanlıkları

Özellikle alafranga tipi tuvaletlerin hayatımıza girmesi ile beraber bağırsaklarla ilgili hastalıkların görülmesinde de artışlar yaşanmıştır. Bu yüzden doğal pozisyonu yakalamak adına tuvalet alışkanlıklarınızı giderirken kullanabileceğiniz yeni araçlar geliştirilmiştir. Kullananların yorumları bu araçların bağırsak hareketlerini olumlu şekilde etkilediği yönündedir. Bunun muhtemel sebebi bugünlerde bir spor hareketi olarak anılan squat pozisyonu, sağlıklı bağırsaklar için tuvalet alışkanlıklarınızı giderirken en iyi açılardan biri olmasıdır.

Eğer bağırsak tembelliği şikâyetiniz varsa bu araçları incelemeyi veya imkanınız varsa alaturka tuvalet kullanmaya geri dönmeyi düşünebilirsiniz.

Eğer hayatınızdaki ve beslenmenizdeki değişimlere rağmen kabızlık belirtileriniz geri dönüyorsa mutlaka bir doktor kontrolünde tedavi olmanız gerekmektedir. Çok nadir de olsa tembel bağırsak sendromu daha ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilmektedir. Aşağıdaki belirtilerin sizde bulunduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir:

  • Tuvalete çıkmanıza rağmen geçmeyen bir karın ağrınız varsa,
  • Yüksek ateş, üşüme nöbetleri,baş dönmesi gibi belirtilerin eşlik ettiği ishal varsa,
  • İshal veya kabız olarak geçirdiğiniz sürek iki haftadan uzun sürdüyse.

Tembel bağırsaklardan kaynaklanan bağırsak ağrısına ne iyi gelir sorusu sağlık personelleri tarafından oldukça sık duyulabilmektedir. Kulaktan dolma bilgiler ile kendi kendinizin doktoru olmak yerine doktorunuza danışarak bağırsak düzenleyici ilaçlardan destek almanız daha doğru olacaktır.

CategoryBlog
Fikirlerinizi merak ediyoruz...

*

E-posta adresiniz yayımlanmayacak

Copyright © 2015 - 2020 - Ataşehir Diyetisyen Coşku Mutlu

Sitemap