Kan sulandırıcı maddeler genellikle Coraspin, Ecopirin ve Varfarin grubuna dahil olan ilaçlar gibi antikoagülan etkisi olan ilaçların içinde bulunur ve birçok sağlık probleminde kullanılırlar.

Peki antikoagülan nedir? Antikoagülanlar kanın pıhtılaşmasını engelleyen maddelerdir.

DOĞAL KAN SULANDIRICILAR

Bu tip etken maddeler, kalp krizi veya inme gibi ciddi sağlık problemlerinin görülmesini engellemek amacıyla kanın pıhtılaşması engellensin diye kullanılırlar. Bazı doğal ürünlerin içinde de kan pıhtılaşması önleyici etkileri olan bileşikler bulunmaktadır. Fakat bu doğal ürünler reçete edilen kan sulandırıcı etkisi bulunan ilaçların yerini almazlar, sadece destek özellikleri bulunmaktadır.

Kan Sulandırıcı Besinler

Kan sulandırıcı besinler hakkında ayrıntılı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Sarımsak

Sarımsağın faydaları sayılmakla bitmez fakat en ön plana çıkan faydalarından biri de kan sulandırıcı etkisidir. Tehlikeli olabilecek kan pıhtısı oluşumunun önüne geçebilmektedir. Fakat yapılan birkaç çalışma günlük alınabilen dozlarla sarımsağın böyle bir etkisinin olmayacağını savunmaktadır.

Bu yüzden sarımsak yutmak gibi aktivitelerin kan sulandırıcı etkisi üzerine daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Etkili olabilmesi için tüketilmesi gerekilen doz sanılandan çok daha yüksek olabilir. Sarımsak son dönemlerde, kan sulandırıcı etkisiden dolayı limon ile kombine hale getirilerek “limon sarımsak kürü” şeklinde adlandırılan bir popüler uygulamanın baş kahramanlarından biri haline gelmiştir.

Balık ve Balık Yağı

Balık içeriğindeki EPA ve DHA omega-3 yağ asitleriyle kan sulandıran yiyecekler grubunda değerlendirilmektedir. EPA ve DHA kan pıhtılaşmasını sağlayan bileşiklerin oluşumunu engelleyerek kan sulandırıcı etkiler göstermektedir.

Araştırmalar günlük 0.5-1.8 g kombine EPA ve DHA alımının koroner kalp hastalıkları risklerini azalttığını ortaya koymuştur. Bu da haftada 2 porsiyon balık tüketmeye eşdeğerdir.

Vitamin E

E vitamini kan pıhtısı oluşumunu çeşitli yollarla engellemektedir. Fakat E vitamininin bu etkisi doza bağlı olarak değişim göstermektedir. Yani çok düşük dozlarda etkili olmayabilir. E vitamininin antikoagülan etkisinin daha fazla araştırılması gerekmektedir.

Kumarin İçeren Bitkiler

Kan sulandırıcı yiyecekler grubuna dahil edilebilecek diğer besin öğeleri de tatlandırma için kullandığımız baharatları oluşturan bazı bitkilerdir. Varfarin grubu ilaçlarda kullanılan kumadin, bitkilerde doğal olarak bulunan bir bileşik olan kumarinden elde edilmektedir. Fakat bu bitkilerin doğrudan kullanımıyla kumarinin antikoagülan etkilerinden faydalanmak çok olasılıklı değildir. Fakat doktorlar hastalara kumadin grubu ilaçları reçete ettiklerinde, kumarin içerebilecek bu bitkilerin tüketiminden kaçınmalarını söylerler. Bunun sebebi ufakta olsa bir etkilerinin olabilmesidir.

Melekotu, çemenotu, meyan kökü, maydanoz, kırmızı yonca, zerdeçal, tarçın ve zencefil antikoagülan etkilere sahip olduğu düşünülen bitkilerdir. Fakat bu bitkilerin kontrolsüzce tüketilmesi, kaynatılması, farklı müdahaleler görmesi hayati tehlikelerin görülmesine bile neden olabilir. Bu yüzden bir sağlık profesyoneline danışmadan tüketilmemeleri gerekir.

Kan Sulandırıcı Besinlerle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekilen Noktalar

Doğal yollarla antikoagülan etki elde etmek birçok birey tarafından istenen bir durum olsa da bir sağlık profesyoneline danışmadan tüketim gerçekleştirilmemelidir. Özellikle reçete edilen ilaçların kullanımı durdurulmamalıdır.

CategoryBlog
Fikirlerinizi merak ediyoruz...

*

E-posta adresiniz yayımlanmayacak

Copyright © 2015 - 2020 - Ataşehir Diyetisyen Coşku Mutlu

Sitemap