Hindistan Cevizi Yağı, Diyetisyen

Organik hindistan cevizi yağı; cilt ve saç bakımı, kilo kaybı, maya mantarı enfeksiyonlarının tedavisi, sindirimin iyileştirilmesi ve birçok enfeksiyon ve hastalığa karşı bağışıklığın geliştirilmesi gibi birçok fayda sunmaktadır. Bu yağ sadece hindistan cevizi tarlalarının çok sayıda olduğu tropik ülkelerde değil aynı zamanda ülkemizde de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Tabiki bu nedenle hindistan cevizi yağı ne işe yarar sorununun sorulması hiçte şaşırılacak bir durum değildir.

Bu yazımızda hindistan cevizi yağı ile ilgili herşeyi bulacağınıza eminim.

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları

İsterseniz Hindistancevizi yağının nerelerde kullanıldığına bakalım;

Cildinizi Nemlendirir

Hindistancevizi yağı , kuru ciltler de dahil olmak üzere tüm cilt türleri için etkili bir nemlendirici işlevi gören mükemmel bir masaj yağıdır. Mineral yağların aksine, hindistan cevizi yağının uygulanması cilt üzerinde hiçbir yan etkiye neden olmamaktadır. Dolayısıyla, kuruluk ve cildin pul pul dökülmesini önlemek için güvenli bir çözümdür. Ayrıca, yaşlanmaya eşlik eden kırışıklıklar ve cilt sarkmasını da geciktirdiği düşünülmektedir.

Sedef hastalığı, dermatit, egzama ve diğer cilt enfeksiyonları da dahil olmak üzere çeşitli cilt problemlerinin tedavisine yardımcı olur. İşte tam olarak da bu nedenle hindistan cevizi yağı cilt bakımında kullanılan sabunlar, losyonlar ve kremler gibi ürünlerin başlıca bileşenidir.

Hindistan Cevizi Yağı Saç Bakımı Mucizesi Olabilir

Hindistancevizi yağı saçların sağlıklı uzamasına yardımcı olur ve saçlarınıza parlaklık verir. Ayrıca, saçlarınızda çeşitli istenmeyen veya sağlıksız özelliklere neden olabilecek protein kaybını azaltmakta da son derece etkilidir. Saç bakım yağı olarak kullanıldığı gibi çeşitli saç kremleri ve kepek önleyici kremin üretiminde de kullanılmaktadır.

Hasar görmüş saçların beslenmesi ve iyileşmesi için gerekli temel proteinleri sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar, doğal hindistan cevizi yağının aşırı nemden kaynaklanan yorulmaya bağlı saç hasarına karşı daha iyi koruma sağladığını göstermektedir.

Saç derinizde kronik kuruluk olsa dahi başınıza düzenli olarak hindistancevizi yağıyla masaj yaparak saç derinizde kepek oluşumunu önleyebilirsiniz.

Kilo kaybına Yardımcı Olabilir

Hindistan cevizi yagı kilo kaybı için oldukça kullanışlıdır. Fazla kiloları vermekte yardımcı olan kısa ve orta uzunluktaki yağ asidi zincirleri içermektedir. Araştırmalar, hindistancevizi yağının kadınlarda abdominal obeziteyi azaltmakta yardımcı olduğunu göstermektedir. Sindirimi kolaydır ve tiroid – endokrin sistemin sağlıklı işleyişine yardımcı olmaktadır. Umarım hindistan cevizi yağı zayıflamak için nasıl kullanılır sorusuna tatmin edici bir yanıt verebilmişimdir.

Bunlara ek olarak, pankreas üzerindeki baskıyı ortadan kaldırarak vücudun metabolizma hızını artırmakta ve daha fazla enerji yakarak obez ve aşırı kilolu kişilerin kilo vermesine yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla, tropik kıyı bölgelerinde yaşayan ve başlıca mutfak yağı olarak her gün hindistan cevizi yağı kullananlar normalde kilolu, obez ya da aşırı kilolu değildir.

Bağışıklığı Güçlendirir

Antifungal, antibakteriyal ve antiviral özelliklere sahip antimikrobiyal lipidler, laurik asit, kaprik asit ve kaprilik asit içermesi nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

İnsan vücudu laurik asidi monolaurine dönüştürmektedir. Monolaurinin uçuk, grip, sitomegalovirüs ve hatta HIV gibi hastalıklara sebep olan virüsler ve bakterilerle baş etmekte etkili olduğunu destekleyen araştırmalar bulunmaktadır. Hindistan cevizi yağı, listeria monocytogenes ve helikobakter pilori gibi zararlı bakteriler ve giardia lamblia gibi zararlı tek hücreliler ile savaşmaya yardımcı olur.

Sindirime Yardımcı Olur

Genellikle Türkiye’ de tercih ettiğimiz zeytinyağından farklı olarak orta zincirli yağ asitleri ( MCT Nedir ? ) içermektedir. Bu nedenle çok daha hızlı bir şekilde sindirimi gerçekleşmekte ve bu sebeple hazımsızlık yapmamaktadır. Ayrıca hindista cevizi yağında mevcut doymuş yağlar antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve hazımsızlığa neden olabilen çeşitli bakteriler, mantarlar ve parazitlerle baş etmekte yardımcı olur. Ek olarak içinde bulunduğu vitaminler, mineraller ve aminoasitler gibi diğer besin maddelerinin emilimine de yardımcı olur.

Diş Bakımına Yardımcı Olur

Kalsiyum dişlerimizin önemli bir bileşenidir. Hindistancevizi yağının vücudun kalsiyumu emmesini kolaylaştırması nedeniyle güçlü dişlere sahip olmamıza yardımcı olur.  Yapılan bir araştırmada, hindistancevizi yağının plak oluşumunu ve plak oluşumunun tetiklediği diş eti iltihabını azaltmakta faydalı olduğunu göstermektedir. Ayrıca hindistancevizi yağın diş beyazlatma yardımcısı olarak kullanılabilmektedir. Fakat bilimsel bir karşılığı yoktur.

Alzheimer Hastalığına Çözüm Değildir

Tek bir araştırmada bu yağın Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanışlı olduğu belirtilmiştir. Bunun dışında, hindistan cevizi yağı alzheimer hastalığı tedavisinde kullanımına dair herhangi bilimsel bulgu ya da geleneksel bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle alzheimer hastalığını tedavi eder veya yardımcı olur demek yanlıştır.

Enerji Verir

Hindistan cevizi yağı sporcular, vücut geliştiriciler ve diyet yapan kişiler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun ardındaki neden, diğer yağlara kıyasla daha az kalori bulundurması, yağ içeriğinin kolaylıkla enerjiye dönüştürülmesi ve kalp ve damarlarda yağ birikimine neden olmamasıdır.

Bu nedenle spor öncesi ve sonrası beslenme için güzel bir alternatif çözüm olabilmektedir.

Kemik Gelişimine Katkı Sağlar

Daha önce de belirttiğim üzere, hindistancevizi yağı önemli minerallerin vücudumuz tarafından emilimini artırmaktadır. Bu mineraller arasında, kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyum ve magnezyum da bulunmaktadır. Dolayısıyla, orta yaş sonrasında kemik erimesine yatkın olan kadınlar için son derece kullanışlı olabilmektedir.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır ?

  1. Başta saç bakımı olmak üzere topikal amaçlarla hindistan cevizi yağı kullanıyorsanız, şişeyi güneşte bırakarak ya da ılık suya koyarak yağı eritip kullanabilirsiniz. Ayrıca, bir miktar yağı dışarı alıp onu küçük bir kaseye koyabilir ve bu kaseyi ateşte ısıtabilirsiniz (mikrodalga fırın kullanmayın). Daha sonra yağı avcunuza alın ve saçınıza uygulayın.
  2. Diyetin içine katmak istiyorsanız, sadece yemek tariflerinde bulunan tereyağı veya bitkisel yağları hindistan cevizi yağı kullanımı sağlamanız yeterli olacaktır. Unutmayın ki, tamamen hindistan cevizinin yağına geçmeniz gerekmemektedir. Bunu yaparsanız geleneksel yağlar ve süt ürünlerinin diğer faydalarını kaybedersiniz.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Saklanır ?

Diğer birçok yağın aksine hindistan cevizi yağı yüksek bir erime noktasına sahiptir 24-25 C . Dolayısıyla, oda sıcaklığında katı haldedir ve sadece sıcaklığın büyük ölçüde yükselmesiyle erir. Bu nedenle buzdolabında değil oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Soğuk ülkelerde hindistan cevizi yağı geniş kutular içerisinde satılmaktadır. Bununla birlikte, bir paket içerisinde satın almanız halinde paketi açtıktan sonra kap içerisindeki yağın ağzını sıkıca ve geniş bir kapak ile kapatın. Böylece, katılaşması halinde bir kaşık ile kap içerisinden alabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı Kalori ve Besin Değerleri

Hindistan cevizinin yağının %90’dan fazlası doymuş yağlardan oluşmaktadır (Panik yapmayın! Kulağa geldiği kadar kötü değil, bu inceleme yazısını sonuna kadar okuduğunuz zaman fikriniz değişebilir). Buna ek olarak mono doymamış yağ asitleri ve çoklu doymuş yağ asitleri gibi bazı doymamış yağ asitleri de iz miktarlarda bulunmaktadır. Organik hindistan cevizi yağı da bundan farklı değildir.

100 gr’lık yağ 862 Kalori içermektedir.

  • Laurik asit: Toplamın %40’ından fazlasına tekabül eden başlıca bileşendir. Bunu sırasıyla kaprik asit, kaprilik asit, miristik asit ve palmitik izlemektedir. İnsan vücudu laurik asidi monolaurine dönüştürmektedir. Laurik asit, virüsler ve hastalıklarla baş etmekte faydalıdır.
  • Kaprik asit: Bakteriler tarafından salgılanan belirli enzimlerle reaksiyona girerek bunları güçlü bir antimikrobiyal ajan olan monokaprine dönüştürür.
  • Kaprilik asit, kaproik asit ve miristik asit: Antimikrobiyal ve antifungal özellikler bakımından zengindir.
  • Polifenoller: Hindistancevizi, fenolik asit olarak da bilinen Gallik asit içermektedir. Bu polifenoller, hindistancevizi yağının kokusu ve tadından sorumludur.
  • Vitaminler ve Mineraller: E Vitamini, K vitamini ve demir gibi mineraller.

Hindistan Cevizi Yağı Nerede Satılır ve Fiyatı Nedir?

Günümüzde migros, gratis ve watsons gibi marketlerden ürünü temin etmek mümkündür. The lifeco hindistan cevizi yağı ve mecitefendi hindistan cevizi yağı  ve arifoğlu ülkemizde en fazla tüketilen markalardandır. Hindistan cevizi yağı fiyatı farklılık göstermekle birlikte 20 ile 50 lira arasında değişmektedir.

CategoryBlog
Fikirlerinizi merak ediyoruz...

*

E-posta adresiniz yayımlanmayacak

Copyright © 2015 - 2020 - Ataşehir Diyetisyen Coşku Mutlu

Sitemap