Elma sirkesi yüz yıllardır insan sağlığını desteklemek konusunda kullanılan ve etkili olan bir üründür.
Cilt hastalıklarından, kilo vermeye kadar her konuda elma sirkesinin olumlu etkileri olduğu yapılan çalışmalar ile değerlendirilmektedir. Belki de en çok elma sirkesi sivilce tedavisi için karşımıza çıkmaktadır.
Elma Sirkesi Nedir? Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?
İçindekiler
Elma sirkesi iki basamaklı bir işlem ile yapılır. Ezilen elmalar bir maya ile birleştirilir ve içeriklerindeki şekerler alkole dönüşür. Daha sonra eklenen bakteriler alkolü asetik asite çevirir (1).
Geleneksel veya ev yapımı elma sirkesi üretimi yaklaşık olarak 1 ay sürmektedir. Evde elma sirkesi yapımı deneyen bireyler de sürecin ne kadar uzun sürdüğünü deneyimleme fırsatına sahip olmuştur. Fakat bazı hızlandırıcı süreçler ile elma sirkesi üretiminin süresi 1 güne bile indirilebilmektedir.
Elma sirkesinin ana aktif bileşeni asetik asittir. Sirkenin tuhaf kokusundan ve güçlü tadından sorumlu olan bileşik asetik asittir.
Elma sirkesinin %5-6’sı asetik asitten oluşmaktadır. Aynı zamanda içinde su, düşük miktarda farklı asitlerde bulunmaktadır (2).
Elma Sirkesi Zayıflatır mı?
Elma sirkesi ile zayıflama konusu birçok dergiye, internet sitesine ve televizyon programına konu olmuştur. Elma sirkesi zayıflama üzerine ne kadar etkilidir sorusuna cevap olarak birçok farklı çalışma da yapılmıştır.
1 yemek kaşığı sirke yaklaşık 3 kaloridir ve karbonhidrat içeriği sıfıra yakındır.
Asetik asit insan vücudunda kısa zincirli yağ asitlerine, asetat ve hidrojen molekülüne indirgenir.
Elma Sirkesi Faydaları
Asetik asit ile ilgili yapılan bazı çalışmalar, sağlık açısından olumlu etkileri olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmalardan çıkan sonuçlara göre asetik asit;
- Kan şekeri seviyelerini düşürebilir. Sıçanlar ile yapılan bir çalışmada, deney hayvanlarının asetik asit takviyesi ile birlikte karaciğer ve kaslarının kanda bulunan şekeri kullanmak üzere daha kolay alabildikleri gözlemlenmiştir (3).
- Aynı çalışmada asetik asitin insülin ve glukagon hormonları arasındaki oranı değiştirdiği, insülin miktarını arttırdığı ve bu şekilde yağ metabolizması üzerinde etkili olabileceği gözlemlenmiştir (3).
- Başka bir çalışmada asetik asitin AMPK enzimini arttırdığı ve bu sayede yağ yakım sürecini desteklediği ileri sürülmüştür.
- Diyabetik ve obez sıçanların asetik asit veya asetat ile tedavi edilmesinin, sıçanları kilo artışından koruduğu ve bel çevresi yağlanmasından koruyan genlerin üretimini desteklediği gözlemlenmiştir.
- Yine sıçanlar ile yapılan başka bir çalışmada asetik asitin yağ yakımı üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmaya göre yüksek yağ içeriğine sahip bir diyet ile beslenen sıçanlara asetik asit takviyesi verildiğinde, yağ yakımını sağlayan genlerin oluşumu desteklenmiştir. Böylece yağlanma riskleri azaltılabilmiştir.
- Başka bir çalışma asetatın beyinde iştah mekanizmasını kontrol eden noktaları etkileyebileceğini ve bu yolla aşırı açlık hissinin önüne geçebileceğini öne sürmüştür.
Çalışma Sayısı Çok Ama…
Hayvanlar ile yapılan çalışmalar birçok açıdan asetik asitin işe yaradığını öne sürse de insanlar ile yapılan deney sayısı oldukça azdır.
Yine de elma sirkesinin tokluk hissini arttırarak kalori alımını azaltabileceği öne sürülebilir.
11 bireyin katılımıyla yapılan bir çalışmada, katılımcılara düşük karbonhidratlı bir diyet ve elma sirkesi verilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre katılımcılar 200-275 kalori daha az enerji alımı gerçekleştirirken, yemekten sonraki 1 saat sonunda kan şeker seviyeleri %55 düşmüştür.
Tokluk mekanizması üzerinde olan etkilerine ek olarak elma sirkenin yemeklerin mideyi terk etme süreçlerini de etkilediği bilinmektedir.
Başka küçük çaplı bir çalışmada, nişasta içeriği yüksek olan bir öğünle beslenen katılımcılara bu sirke verildiğinde, öğünün mideyi terk etme süresinin uzadığı ortaya çıkmıştır. Bu durum tokluk hissinin uzamasını sağlamaktadır.
Bu durum Tip 1 Diyabeti bulunan bireyler için çok da avantajlı olmayabilir.
İnsanlarla yapılan bir çalışma elma sirkesinin kilo ve vücut yağlanması üzerine olumlu etkileri olabileceğini söylemektedir.
12 haftalık bu çalışmada 144 obez yetişkin günde 1 yemek kaşığı (15 ml) sirke, 2 yemek kaşığı (30 ml) sirke ve plasebo bir içecek tüketecek şekilde gruplara ayrılmıştır.
Yalnızca alkol alımlarının kısıtlanması talep edilen bu bireyler beslenmelerine normal bir şekilde devam etmişlerdir.
Yapılan Diğer Çalışmalar
Günde 1 yemek kaşığı sirke tüketen bireylerde görülen değişimler şu şekildedir:
- 2 kg ağırlık kaybı
- Vücut yağ yüzdesinde %0.7’lik bir düşüş
- Bel çevresinde 1.4 cm’lik bir incelme
- Kan trigliserit seviyelerinde %26’lık bir düşüş gözlemlenmiştir.
Günde 2 yemek kaşığı tüketen katılımcılarda ise;
- 7 kg’lık bir ağırlık kaybı,
- Vücut yağ yüzdesinde %0.9’luk bir düşüş
- Bel çevresinde 1.9 cm’lik bir azalma
- Kan trigliserit seviyelerinde de %26’lık bir azalma gözlemlenmiştir.
Plasebo grubu ise 0.4 kg’lık bir ağırlık artışı yaşarken, bel çevreleri az miktarda artmıştır.
Bu çalışmanın sonuçlarına göre günde 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi tüketmek, kilo verme serüveninize yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda bel çevresi yağlanması ve kan trigliserit seviyelerinde de düşüşler yaşanması mümkündür.
Elma sirkesinin etkilerini insanlar üzerinde inceleyen çok az çalışma bulunmaktadır. Bu sebeple bu konu hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Organik mi Değil mi?
Birçok birey son dönemlerde doğal elma sirkesi veya organik elma sirkesi üretimine atılmıştır. Bu şekilde daha etkili olacağı düşünülen sirkenin yapımı için evde elma sirkesi nasıl yapılır sorusu birçok kişiden duyulmaktadır.
Organik versiyonları daha keskin ve buruk bir tat ve kokuya sahipken, endüstriyel üretimle elde edilenleri daha tolere edilebilir ve berrak görünmektedir.
Cilt için kullanıldığında tüm tarifler mümkünse organik sirkenin tercih edilmesinin daha iyi sonuçlar vereceğini belirtmektedir.
Fikirlerinizi merak ediyoruz...