Candida (Candida albicans) vücutta olması gereken seviyelerde bulunduğunda, besin öğelerinin emilimine yardımcı olmaktadır. Bazen maya mantarı olarak da adlandırılır. Fakat çok fazla ürediğinde hastalık yapan mantarlar halini almaktadır. Üreme fazla gerçekleştiğinde negatif sağlık sorunları ile karşılaşabilme ihtimaliniz artar ve bu noktada candida nedir ve candida tedavisi nasıl yapılır soruları akıllara gelebilir.
Beslenmenizden maya içeren ürünleri çıkarmanız candida kaynaklı görülen belirtilerin ortadan kaldırılması için yapılması gerekilen en önemli şeydir. Peki mantar nedir? Özellikle bağırsak mantarı tedavisi nasıl yapılır? Bu ürünlerin tam olarak neler olduğu ile ilgili yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Candida Diyeti
İçindekiler
Kandida mantarı kaynaklı görülebilecek enfeksiyonlar, diğer mantar enfeksiyonlarına benzer olarak kadın ve erkeklerde bütün vücudu olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Vücutta mantar enfeksiyonu genellikle, ağız mantarı veya dil mantarı kulak, burun, ayak ve el tırnakları, gastrointestinal sistem ve vajinada görülmektedir. En bilindik mantar belirtileri, kötü nefes kokusu, geçmeyen reflü ve artiritler olarak sıralanabilir. Birçok hastalık ile benzerlik gösterebildiğinden candida belirtileri genellikle gözden kaçabilmektedir.
Peki vücuttan mantar nasıl temizlenir? Mantar ilacı almayı düşünmeden önce candida diyeti ile ilerlemeyi deneyebilirsiniz. Eğer kandida enfeksiyonunuz varsa doğal yollar ile mantar tedavisi mümkündür. Bu enfeksiyonun ortadan kaldırılması için yapılması gereken ilk şey, candida üretiminin artmasını engellemektir. Yeni bir beslenme sistemine geçiş yapmadan önce vücudunuzdaki candida mantarı tedavisi başlangıcı için adımlar atmanız gerekmektedir.
Temizleme işlemi için yapabileceğiniz iki farklı seçenek bulunmaktadır. Bunlardan biri yalnızca sıvılarla, diğeri ise katı besinlerle gerçekleşmektedir. Temizleme kısmını her iki basamağı uygulayarak da gerçekleştirebilirsiniz.
Temizleme Birinci Basamak: Yalnızca Sıvılardan Oluşan Candida Temizliği (1-2 Gün)
Organik soğan, sarımsak, kereviz, deniz tuzu ve saf su kullanarak sebze suyu elde etmeniz bu basamak için önemlidir. Bu sebze suyunu buzlukta saklayabilirsiniz. Daha sonra suyun içine sebze suyunu karıştırarak için. Uzun vadeli bir temizleme yöntemi olmasa da ihtiyaç duyulan her zaman (örneğin birkaç haftada bir) yazının devamında belirtilen besinlerle temizleme yöntemine bir başlangıç olabilir.
Temizleme İkinci Basamak: Haşlanmış Sebzeler (3-5 Gün)
Üç ila 5 gün süresi ile diyetinizden tahılları, şekeri, meyveleri, nişastayı ve alkolü çıkararak candidaların üremesinin önüne geçebilirsiniz.
Çoğunlukla organik ve buharda pişirilmiş sebzeler tercih etmeniz gerekmektedir. Bu temizleme basamağında, havuç, pancar, tatlı patates veya normal patates gibi nişasta içeriği yüksek olan sebzeleri tüketmekten kaçınmanız gerekmektedir. Günde en az 200 ml olacak şekilde saf su içmeye devam etmeniz önemlidir.
Bu temizleme sürecinde günde bir kereden fazla olmamak koşulu ile yeşil yapraklı sebzelerden, çok az Hindistan cevizi yağından ve elma sirkesinden oluşan bir salata da yiyebilirsiniz.
Temizleme sürecini bitirdikten sonra, candida üremesinin önüne geçecek diyetinize başlamak için hazır olacaksınız. Kandida miktarının güvenli seviyelere gelmesi için uygulayabileceğiniz diyet basamakları şu şekildedir:
Birinci Basamak: Problemli Besinleri Diyetinizden Çıkarın
Her şeyden önce kandida mantarının beslendiği besinlerin diyetinizden tamamen çıkarılması gerekmektedir. Bu besinler içinde ilk sıraları, şeker, beyaz un, maya ve alkol oluşturmaktadır. Eğer şeker ve beyaz un tüketiminizi azaltırsanız, kolayca işlenmiş gıdaların tüketiminde de düşüş yaşama şansınız olacaktır. Şeker, alkol ve zayıflamış bir bağışıklık sistemi candida mantarı için 3 ana sebep olarak sıralanabilir. Bu yüzden özellikle bu üç unsur üzerinde durmanız önemlidir.
Şeker tüketiminden kaçınmak candida ile savaşmak konusunda en önemli noktalardan biridir. Candida mantarları hücre duvarlarını oluşturmak ve kolonilerini büyütmek için şekeri kullanmaktadır. Bu yüzden şeker içeriği düşük bir diyet uygulanması oldukça önemlidir. Eğer şeker ve şeker bağımlılığı ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz “Şekerin Zararları: Bağımlılık” makalemizi okuyabilirsiniz.
Buna ek olarak diyetinizin nişasta içeriği düşük sebzelerden, yüksek kaliteli protein kaynaklarından ve esmer pirinç gibi glüten içermeyen tahıllardan oluştuğundan emin olmanız gerekmektedir. Bu basamakta meyve tüketiminden kaçınmanız kesinlikle önerilmektedir.
İkinci Basamak: Candidaya Karşı Olan Besinlerin Tüketimini Arttırın ve Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin
Günlük beslenmenize, elma sirkesi, turşu ve diğer fermente besinler, yeşil sebze ve yeşil içecekleri, Hindistan cevizi yağı, sarımsak, ezilmiş chia tohumları ve keten tohumları, tatlandırılmamış kızılcık şurubu, tarçın ve zerdeçal gibi baharatları dahil etmeye gayret edin.
Ne Kadar Süre Bu Şekilde Beslenmelisiniz?
Candida diyetinin başarılı olabilmesi için birkaç hafta veya birkaç ay uygulanması gerekebilir. Sürenin ne kadar olacağı tamamen bireyseldir. Ayrıca şu değişkenler de sürenin ne kadar olacağını belirlemektedir:
- Diyete ne kadar katı bir şekilde bağlı kaldığınız,
- Aldığınız probiyotiklerin ve antifungal aktivite gösteren besinlerin ne kadar etkili olduğu,
- Son olarak da candida enfeksiyonunuzun ne kadar şiddetli olduğu.
Üçüncü Basamak: Candida Diyetine Besin İlaveleri
Peki candida belirtileri azalmaya başladığında bir sonraki adımınız ne olacak? Zararlı olabilecek besinleri tamamen diyetinize geri katmak yerine, bazı besinleri zaman içinde deneyebilirsiniz.
Bu besinler; yeşil elma gibi şeker içeriği düşük olan meyveler olabilir. Eğer vücudunuz yeniden diyetinize dahil ettiğiniz bu besinlere iyi reaksiyonlar verirse, daha fazla yeni besin ile tanıştırmaya başlayabilirsiniz. Bu geçiş sürecinin yavaşça ilerlediğinden emin olmanız iyi olacaktır.
Candida Albicans Tedavisi İçin Önemli Besinler
İşte candida diyetine dahil edebileceğiniz bazı faydalı besinler:
Elma Sirkesi
Elma sirkesinde bulunan asit ve enzimler vücudunuzda olması gerekenden fazla bulunan mantarların atılmasını sağlayabilir. (1)
Turşu ve Fermente Besinler
Turşu ve kimçi gibi fermente besinler, bağırsakların korunmasını sağlayacak yararlı bakteriler içermektedir. Düzenli olarak tüketimleri bağışıklık sisteminin güçlenmesine yarayarak, candidanın üremesinin önüne geçebilir.
Yeşil Sebzeler ve Yeşil İçecekler
Yeşil yapraklı sebzeler vücudun alkali bir hale gelmesine yardımcı olurlar. Böylece candida mantarının aşırı üremesi sonucunda görülen asidik gelişimleri önleme şansınız da olacaktır. Yeşil yapraklı sebzeler yüksek oranda şeker içermezler ve vücutta detoks etkisi olan magnezyum, C vitamini gibi besin öğelerinden zenginlerdir. Ayrıca içeriklerindeki klorofil vücudu temizler, B vitaminleri enerji verir ve demir vücudunuzun daha güçlü olmasını sağlar.
Hindistan cevizi yağı laurik asit ve kaprilik asit kombinasyonuyla antimikrobiyal aktivite göstererek, kandida gibi zararlı olabilecek mikroorganizmaları hem yenildiğinde hem de dışarıdan uygulandığında ortadan kaldırabilmektedir. Bu özelliği ile Hindistan cevizi yağı mantar ilaçları ve mantar kremleri yerini alabilir.
Stevya
Şekerin candidanın beslemesinde büyük rol oynadığı bilinmektedir. Bu yüzden stevya gibi farklı tatlandırıcılar tüketmek değerlendirilebilir. Stevya antifungal, antiinflamatuar ve antibiyotik etkilere sahip olabilmektedir. Aynı zamanda candida enfeksiyonu olan birçok bireyde görülen pankreas dengesizliğini düzenleme özelliği de bulunmaktadır. (2)
Sarımsak
Sarımsak yüksek miktarda sülfür içeren bileşikler barındırmaktadır. Sülfür bileşikleri antifungal aktiviteye sahiptir. Özellikle taze sarımsak kandida enfeksiyonuyla savaşmak konusunda çok etkilidir. (3)
Ezilmiş Keten Tohumu ve Chia Tohumu
Chia tohumunda ve keten tohumunda bulunan polifenoller bağırsaklardaki probiyotiklerin artmasına yardımcı olmaktadır. Buna ek olarak vücuttaki candida miktarının azalmasına da yardımcı olmaktadır.(4)
Candidanın teşhisi için son dönemde bilinen en popüler uygulama suya tükürme yöntemi ile gerçekleştirilen candida mantarı testi olarak bilinmektedir.
Fikirlerinizi merak ediyoruz...