Hamileliğe hazırlık, haftaları sayarak kucağınıza almak için sabırsızlık duyacağınız bebeğinizin ve sizin bu süreci en sağlıklı şekilde geçirmesi için çok önemlidir. Özellikle hamilelikte beslenme öncesi alışkanlıklarınızı hazırlık döneminde değiştirmeniz size hamilelik süreci boyunca çok yardımcı olacaktır.

Hamileliğe Hazırlık Dönemi

Bu mucizevi sürece hazırlanırken vücudunuzu olabilecek en uygun hale getirmeniz oldukça önemlidir. İşte bu hamileliğe hazırlıkta size yardımcı olabilecek birkaç bilgi.

Doğurganlığı Arttıran Besinler

Hamile kalmadan önce tercih edebileceğiniz bazı besinler doğurganlık ile ilişkilendirilmeye başlamıştır. Bu durum hem kadın hem de erkekler için geçerlidir. Bu yüzden hamile kalmaya çalışıyorsanız bu süreçte hamileliğe hazırlık diyeti ekstra önem taşımaktadır. Özellikle istiridye gibi çinkodan zengin besinler hem kadın hem de erkek üreme sistemi sağlığı için oldukça faydalıdır. Yapılan çalışmalar çinko eksikliği bulunan bireylerde üreme sistemi sorunlarıyla daha fazla karşılaşıldığını saptamıştır.

Hamileliğe Hazırlık Dönemi Beslenme ve Önemi

Meyve, sebze, tam tahıllar, yağsız etler ve süt ürünleri içeren bir diyet ile beslenmek günlük ihtiyaç duyduğunuz vitamin ve mineralleri almanıza yardımcı olacaktır. Sağlıklı bir bireyin üreme sistemi de sağlıklı olacaktır. Bu sebeple hamileliğe hazırlık dönemi beslenmenize daha fazla dikkat etmeniz gereken bir zamandır.

Sağlıklı gebelik için, hamile kalmadan önceki 3 ay ile 1 sene içinde sağlıklı bir vücut için alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekmektedir. Üreme sistemi sağlığı için hem erkek hem de kadınlarda beslenmenin önemi oldukça büyüktür. Aşağıdaki listede hamile kalmadan önce dikkat edebileceğiniz bazı noktalara değinilmiştir:

Hamileliğe Hazırlık ve Folik Asit

Hamilelik öncesi folik asit takviyesi oldukça sık uygulanmaktadır. U.S. Public Health Service önerilerine göre doğurganlık çağına gelmiş kadınların günlük 400 mikrogram (0.4 mg) kadar folat veya folik alması gerekmektedir. Bu B vitamini türü bebekte bir nöral tüp defekti çeşidi olan “spina bifida” görülmesini önlemektedir. Eğer ailenizin sağlık geçmişinde nöral tüp defekt hikayeleri varsa doktorunuz alacağınız folik asit miktarını arttırabilir. Folat doğal olarak; koyu yeşil yapraklı sebzelerden, turunçgillerden, yağlı tohumlardan ve kurubaklagillerden alınabilmektedir. Eğer tüketilen miktarın yetersiz kalacağı düşünülürse hamilelik dönemine özel takviye edici ürünlerle (Bu ürünler genelde, yaklaşık olarak 800 mikrogram folik asit içerirler.) folik asit alımı desteklenebilir. Folik asit ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz Folik Asit Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey makalemizi inceleyebilirsiniz.

Hamileliğe Hazırlık ve Kalsiyum

Hamilelik planlayan kadınların günde en az 1,000 mg (3 su bardağı süt veya muadili besinler) tüketmeleri önerilmektedir. Kalsiyum; yoğurt, peynir, süt, brokoli gibi besinlerden de sağlanabilir.

Hamileliğe Hazırlık ve Destek Ürünleri

Doğru beslenmeye ek olarak, birçok sağlık personeli, sağlıklı hamilelik süreci için destek ürünlerinden de faydalanmanızı istemektedir. Böylece gerekli besin öğelerini eksiksiz aldığınızdan emin olmanız mümkündür. Farklı markaların, farklı besin öğeleri için piyasaya sürdüğü destek ürünleri bulunmaktadır. Söz konusu özellikle vitaminler ve mineraller olduğunda bir sağlık personeline danışmadan besin destek ürünleri tüketmemeniz oldukça önemlidir.

Hamileliğe Hazırlık ve Kafein

Hamileliğe hazırlık döneminde çikolata da dahil olmak üzere kafein içeren besin ve içeceklerden uzak durmanız önemlidir. Yapılan bir araştırma günde 200-300 mg’dan fazla kafein alımının doğurganlığı %27 oranında düşürdüğünü ortaya koymuştur. Kafein aynı zamanda vücudun demir ve kalsiyum emilimi gerçekleştirmesini de önleyebilir.

Hamileliğe Hazırlık ve Balık Tüketimi 

Özellikle hamilelikte kadınlar merkür gibi ağır metal içeriğinden dolayı balık tüketiminden endişe duymaktadır. Merkür bebeğinizin sinir sistemi için zararlıdır. Fakat aynı zamanda balık oldukça önemli besin öğeleri de içermektedir. Balık proteinden zengindir ve omega-3 açısından zengindir. Omega-3 bebeğinizin sinir sistemi ve görme kabiliyeti için oldukça önemlidir. Ayrıca prematüre doğumların önüne geçmektedir. FDA ve EPA hamileliğe hazırlanan ve hamile olan kadınların ağır metal içeriği yüksek olan köpek balığı, kılıç balığı, king uskumru gibi balıklardan uzak durup, yüzeye daha yakın ve küçük olan balıkları tüketmelerini önermektedir. Balık tüketiminin haftada 300 gram ile sınırlandırılması da sürece destek olmaktadır. Daha fazla bilgi almak için  Hamilelik ve Beslenme: Uzak Durulması Gerekenler makalemizi okuyabilirsiniz.

Hamileliğe Hazırlık Sürecinde Uzak Durulması Gerekenler

Tatlandırıcılar, alkol, sigara (pasif içicilik dahil olmak üzere) ve bazı ilaçlar hamile kalmadan önce hayatınızdan tamamen çıkarmanız gereken maddelerdir.

Hamileliğe Hazırlık ve Kilo Yönetimi

Hamile kalmadan önce ideal kilonuzda olmanız, hem hamilelik sonrasında kilo kaybetmenizi kolaylaştırmaktadır. Hem de gestasyonel diyabet, eklemsi preeklemsi gibi hamilelik sorunlarıyla karşılaşmanızı önlemektedir. Bu sebeple sağlıklı gebelik için öncelikle ideal kilonuza ulaşmanız önemlidir.

Fikirlerinizi merak ediyoruz...

*

E-posta adresiniz yayımlanmayacak

Copyright © 2015 - 2020 - Ataşehir Diyetisyen Coşku Mutlu

Sitemap