Glutensiz yiyecekler içeren bir diyet uygulamak başlangıçta oldukça zorlayıcı ve boğucu olabilir. Zira gluten içeren besinleri çok uzun zamandır yiyor olabilirsiniz ve sizin için zararlı olabileceğini düşündüğünüz besinleri hayatınızdan çıkarıp, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek oldukça zor gelebilir.

Ayrıca glutensiz gıdalar içeren bir diyet uygulamaya çalışırken dışarıda yemek yemek tam bir işkence haline gelebilir. Paketli gıdaları tüketirken, içeriklerinde gluten olup olmadığını kolayca görebilirken, gittiğiniz restorlarda, çalışanlara bu konuda güvenmekten başka bir çağreniz kalmayabilir. Bu nedenle gluten diyeti düşündüğünüz kadar kolay değildir.

Uzak durmanız gereken bazı şeyler belli ve kesindir. Buğday, ekmek veya makarna yememelisiniz. Peki ya karabuğday, siyaz buğdayı veya kuskus ?

Aşağıda bahsi geçen bazı gıdaların gluten içerip içermediği konusu biraz kafa karıştırıcı olabilmektedir.

Uyarı: Aşırı gluten hassasiyetine sahip veya çölyak olan bireyler aşağıda belirtilen gıdaların üretim esnasında glutenle kontamine olabileceğini unutmamalılardır. Bu yazıda bahsedilen gıdalar, herhangi bir kontaminasyon riski olmadığı öngörülerek glutensiz olarak listelenmiştir.

Glutensiz Yiyecekeler Nelerdir ?

Karıştırılan glutensiz gıdalar listesini tamda aşağıdaki gibidir.

1.Karabuğday (Greçka)

Adında “buğday” kelimesi geçmesine rağmen karabuğday tek başına bir tahıldır ve gluten içermez.

Botanik olarak değerlendirildiğinde ise karabuğday bir tahıl olarak değil, tohum olarak değerlendirilir. Bazı insanlar, tahıllarla benzer şekilde pişirilebildiği için karabuğdayı “sahte tahıl” olarak adlandırmaktır.

Karabuğdayla yapılmış erişteler ve ekmekler görebilirsiniz. Fakat karabuğdayın tadı tek başına biraz acı olabileceğinden, çoğu zaman diğer tahıllarla karıştırılarak kullanılırlar. Örneğin, Japon soba erişteleri glutensiz beslenme bu kadar popüler olmadan önce bile karabuğdayla yapılıyorlardı fakat normal buğdayla da karıştırılıyorlardı.

Bu yüzden her zaman etiketi okumalısınız.

2.Yulaf Ezmesi

Bir tahıl olarak yulaf aslında glutensizdir. Fakat genellikle buğday ve arpayla birlikte yetişip toplandığı için çapraz kontaminasyon riski oldukça yüksektir. Gluten hassasiyetine sahip birçok bireyler yulafı tolere edebilir. fakat aşırı hassassanız veya çölyaksanız etiketlerdeki glütensiz işaretine dikkat etmeyi unutmayın.

3.Buğday Çimi

Buğday çimi, enerjinizi arttırmak, toksinlerinizi atmanızı kolaylaştırmak gibi birden fazla faydası olduğu bilinen ve vitaminden zengin bir besindir.

Buğday çimi, buğdayların üzerinde büyür fakat gluten içermez. Eğer çiftçi toplama sürecinde yeterince dikkatli olmazsa, buğdayın ana kısmından çapraz kontaminasyon gerçekleşmesi riski vardır. Bu yüzden aşırı gluten hassasiyeti olan veya çölyak olan bireylerde riskli olabilir.

Glutenli Yiyecekler

Glutensiz olarak algılanan ama gluten içeren besinler:

1.Kuskus

Kuskus tek başına bir tahıl gibi görünse de, semolina buğdayının küçük topçuklar halinde yuvarlanması yoluyla üretilir. Yani temelde yalnız küçük makarnalar olarak sayılabilir ve glutenli gıdalar arasında bulunur.

2.Yarma/Tane Buğday

Yarma buğday, tam buğday ununun da üretildiği tane buğdaydır ve glutenli besinler arasında bulunur. Genellikle, salatalarda, eşlik eden yemek olarak ve aşure gibi tatlıların yapımında kullanılır.

3.Soya Sosu

Soya sosu bir tahıl değildir ve insanlar çoğunlukla soya sosunun yalnızca soya fasulyesinden yapılan bir şey olduğunu düşünür. Genellikle konu soya sosu olunca akıllarına buğday veya gluten gelmez.

Amerika Birleşik Devletleri’nde satılan birçok soya sosu buğday içerir. Buğday fermentasyon sürecinde kullanılır. Özellikle Uzak Doğu restoranlarında yemek yerken, kahverengi olan soslara dikkat edin, soya sosu içeriyor olabilirler.

Soya sosu satın alacaksanız, artık birçok marka glutensiz soya sosları satmaktadır. Satın almadan önce etiketleri dikkatli inceleyin.

Not:Size gluten içerip içermediği konusunda kafa karıştıran besinlerden oluşan bir liste sunduk.

Güzel haber ise artık çok fazla besinin glutensiz versiyonlarının üretiliyor olmasıdır. Bunlar bazen normalde gluten içerikli olan besinlerin glutensiz ürünlerle yapılmasıyla oluşan seçeneklerken oluşurken bazen de kendiliğinden glutensiz olan kinoa, darı ve teff gibi besinlerdir.

 

CategoryBlog
Write a comment:

*

Your email address will not be published.