Dondurulmuş gıdalar eve yorgun argın geldiğinizde veya size yazdan sebzeleri donduracak bir yaşlı teyze hayatınızda olmadığında oldukça hayat kurtarıcı olabiliyorlar. Superfresh pizza, börek, bezelye ve benzeri… Pizza veya börek söz konusu olunca kalori ve besin değeri meselesi zaten akıllarda soru işaretleri bırakırken, bir de dondurulmuş gıdalar sağlıklı mı düşüncesi sarıyor her birimizi. Hayatımızı kolaylaştırdığı kesin olan dondurulmuş gıdalar ile ilgili olumlu ve olumsuz yönleri birlikte inceleyelim.

Dondurulmuş Gıdalar Zararlı mı?

Her şeyden önce bir besine dondurma işleminin uygulanması daha sağlıklı veya sağlıksız olmasına tam olarak neden olmaz. Bu işlem ile besin değerinin zarar görüp görmeyeceği ise yine o besinin özelliklerine bağlıdır.  Tüm ısıl işlemler besinlerin içinde bulunan vitamin ve minerallere zarar verme potansiyeline sahiptir. Fakat bu sizin dondurduğunuz besinler için de geçerlidir. Genel hatlarıyla ele alırsak, eğer dondurulan besin, bu işlem uygulanmadan önce de besin değeri yüksek olanlardan ise bu sağlıklı içeriğini korumaya devam edecektir.

Dondurulmuş Gıdalar Besin Değerini Ne Kadar Kaybeder?

Dondurma işlemi besinin kalori değerini, lif içeriğini ve mineral değerini kaybettirmez. Birkaç vitaminin miktarında düşüşler yaşanmasına neden olabilir. Genellikle dondurma işlemine dayanıksız olan vitaminler folat ve C vitamini olarak bilinmektedir. Fakat besinin değeri dondurma işleminden sonra da büyük oranda korunacaktır.

Bu işlem aynı zamanda besinin yağ, protein, karbonhidrat gibi makro besin öğeleri içeriğini de değiştirmez. Dondurma işlemi suyu hedef alan bir işlem olduğundan, sıvı içeriğinde oynamalar olması söz konusu olabilir. Bu sebeple çözülme işlemi sırasında bir miktar suyun çıktığını kendiniz de görebilirsiniz.

Dondurulmuş Gıdalar & Taze Gıdalar: Kalorileri Aynı mıdır?

Kapalı bir kutuda dondurulan ürünlerin, dondurma işleminden önce de sonra da aynı ağırlığa sahip olması gerekmektedir. Fakat çözünme sırasında kaybedilen sıvı taze üründen daha hafif olmasına neden olabilir.

Çözünme sırasında kaybedilen tek şey su ise kalori miktarında bir değişiklik olmayacaktır. Fakat taze gıdanın bir porsiyonunun görüntüsü ile dondurulmuş gıdanın bir porsiyonunun görüntüsü arasında bir farklılık oluşması mümkündür.

Doğru Dondurulmuş Hazır Gıdalar Nasıl Seçilir?

Dondurulmuş gıdaları satın alırken öncelikle dikkat etmeniz gereken noktalar eklenti şeker, sodyum veya yüksek kalorili soslar içermiyor olmaları gerektiğidir.

Sadece sebzelerden ve meyvelerden oluşan herhangi bir eklenti içermediğinden emin olduğunuz dondurulmuş gıdalar diyetinizi olumsuz etkilemeyecektir. Meyvelerde de eklenti şeker veya farklı şuruplar içermediğinden emin olduğunuz seçenekleri tercih etmeniz doğru olacaktır.

Dondurulmuş gıdalardan doğru olanları tercih etmek söz konusu olduğunda, halihazırda işlenmiş olan pizza, börek ve benzeri ürünlerden hem kalori içerikleri hem de muhtemel yüksek sodyum içerikleri açısından uzak durmanız gerekmektedir. Aynı şekilde dondurulmuş tatlılar da diyet listesi içinde parlayan yıldızlar olmayacaktır.

Eğer son kullanma tarihleri ile ilgili aklınıza takılan bir durum yoksa ve besin değeri tablosunda gözünüze çarpan normalden oldukça yüksek bir değer yoksa dondurulmuş etler, balık ve diğer deniz ürünleri de doğru şartlarda çözündürüldükleri sürece sağlığınız açısından bir sorun teşkil etmeyeceklerdir.

Eğer Kendi Dondurulmuş Gıdanızı Kendiniz Yapmak İsterseniz

Neredeyse satın aldığınız veya kendi bahçenizde yetiştirdiğiniz tüm gıdalar dondurulabilmektedir. Fakat yumurta, mayonez, salata sosları, kremalı soslar gibi bazı besinlerin dondurulması çok iyi sonuçlar ortaya çıkarmamaktadır.

Et, tavuk, balık ve diğer deniz ürünleri sorunsuzca dondurulabilmektedir. Birçok meyve ve sebze için de aynı şey geçerlidir. Fakat yeşil ve ince yapraklı marul gibi sebzelerin dondurulması çok mümkün değildir. Taze besinlerin dondurulması için işinize yarayabilecek birkaç nokta şu şekilde sıralanabilir:

Meyveler küçük parçalara ayrılıp önce biraz katılaşana kadar tepsi üzerine serilen pişirme kağıdının üstünde dondurulabilir. Daha sonra küçük poşetlere atılıp ağızları kapatılarak uzunca bir süre saklanmak için kullanılabilirler. Smoothie ve benzeri sağlıklı tarifler için bu uygulama hayat kurtarıcı olacaktır.

Optimal dondurma işlemleri için sebzelerle uğraşmak biraz daha zor olabilmektedir. Dondurma işleminden önce sebzelerinizi bir dakika kadar kaynar suda bekletip hemen sonra pişme sürecinin önüne geçmek için buzlu suya daldırmanız daha etkili bir dondurma sürecini destekleyecektir. Bu yöntem ile dondurduğunuz sebzelerin daha uzun süre taze kalmasını sağlama şansınız olacaktır.

Çiğ et ürünleri ise iyi kapatabileceğiniz poşetlerin içinde buzlukta saklanabilir. Pişmiş yemeklerden kalanları da ağzı iyi kapanan kapların içinde buzlukta saklayabilirsiniz.

Çözdürme İşlemi için Öneriler

Donmuş sebzelerin pişirilmeden önce çözdürülmesine genellikle gerek duyulmamaktadır. Doğrudan haşlama, kaynatma veya mikrodalga fırına atmanız uygun olabilir. Meyvelerin ise kullanılmadan önce bir miktar çözdürülmesi gerekebilir. Fakat tamamen çözdürülürler ise çok yumuşak bir hal alabilirler.

Donmuş etlerin ise pişirilmeden önce çözdürülmesi önerilmektedir. Bunun sebebi donmuş etlerin dışının çabucak çözünüp pişmesi, içinin ise çiğ kalması olasılığıdır. Çözdürülme işlemine ihtiyaç duyan tüm donmuş gıdalar, buzdolabının soğutucu kısmında veya soğuk suyun içinde çözdürülmelidir. Eğer oda sıcaklığında kendi halinde çözünmeye bırakırsanız hızlı mikroorganizma üremesine neden olabilecek riskli sıcaklıklarda çok zaman geçirmiş olacaklardır. Özellikle et ürünleri için bu risk oldukça yüksektir.

Özellikle büyük parça etlerin çözünmesi oldukça uzun zaman alabilmektedir. Bu yüzden pişirmeden önceki gün veya birkaç saat öncesinde buzdolabının soğutucu kısmına aldığınızdan emin olmanız gerekmektedir.

CategoryBlog
Fikirlerinizi merak ediyoruz...

*

E-posta adresiniz yayımlanmayacak

Copyright © 2015 - 2020 - Ataşehir Diyetisyen Coşku Mutlu

Sitemap